12 března, 2023 0 Komentářů

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 středně velká mrkev, nakrájená na tenké plátky
  • 1 středně velká celerová stonka, nakrájená na tenké plátky
  • 4 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kvasnicového louhu
  • 6 šálků vody
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek a smažte, dokud se nezačnou měknout, asi 10 minut.
  2. Přidejte víno a vařte, dokud se nevyvaří polovina, asi 5 minut.
  3. Přidejte rajčatovou pastu, sójovou omáčku, kvasnicový louh a vařte, dokud se nevytvoří hustá směs.
  4. Přidejte vodu, tymián, rozmarýn, bobkový list, sůl a pepř a vařte na nízkém ohni, dokud se směs nezredukuje na polovinu, asi 3 hodiny.
  5. Přefiltrujte směs přes síto a vyhazujte zbytky zeleniny.
  6. Vraťte směs zpět do hrnce a vařte na nízkém ohni, dokud nezískáte konzistenci demi-glace, asi 1 hodinu.
  7. Ochutnejte a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
  8. Hotovou demi-glace můžete skladovat v lednici až týden, nebo ji můžete zmrazit pro delší skladování.

Přejeme dobrou chuť!

Napsat komentář

Your email address will not be published.